Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Γιατί τον έφερε αφού τον αφήνει αβοήθητο;

πηγή: exedrasports.gr

Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος



Εδώ και περίπου δύο μήνες προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει και ποιο είναι το σχέδιο της ΑΕΚ. Προσπαθώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο πήγε και έφερε έναν ακριβό προπονητή από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ισπανικό, τον περασμένο Οκτώβριο.


Στη διάρκεια των πρώτων περίπου δύο μηνών της παρουσίας του Μανόλο Χιμένεθ στην Ελλάδα, μετά από όσα είχα ακούσει και διαβάσει από αυτόν, τις τοποθετήσεις του στα ελληνικά και τα ισπανικά media, είχα την εντύπωση ότι η ΑΕΚ ήξερε ποιον και γιατί τον προσέλαβε και ότι ο Χιμένεθ ήξερε πού και γιατί πήγε. Στη συνέχεια όμως, όταν η ΑΕΚ άρχισε να κάνει όσα κάνει και να μην κάνει όσα υποτίθεται ότι συμφώνησε με τον προπονητή της να κάνει, άρχισε να νικά τη λογική. Γι’ αυτό δεν βγαίνει νόημα με όσα κάνει εκτός και εντός γηπέδου. Επειδή δεν έχει λογική αυτό που κάνει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Υποτίθεται ότι το σχέδιο ήταν αυτό της ανακαίνισης. Με όσα χρήματα διαθέτει ή δεν διαθέτει η ΑΕΚ, με βασική επιδίωξη να αναδείξει ποδοσφαιριστές μια και δεν δύναται να αγοράσει έτοιμους, η διοίκηση επέλεξε έναν προπονητή αυτής της κατηγορίας, με παράσημα τέτοιας δουλειάς στο στήθος του, και δεσμεύτηκε να τον πληρώσει ακριβά, για το πορτοφόλι της και την εποχή.
Και τι του έχει δώσει μέχρι στιγμής η ΑΕΚ του Χιμένεθ, που ξέρει να φτιάχνει ομάδες με προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών; Εναν νοικιάρικο Ισπανό ποδοσφαιριστή που πρόκειται να εξαφανιστεί σε 4 μήνες από τη ζωή της ΑΕΚ. Ακόμη μια κουταμάρα. Αυτό έχει καταφέρει, όλο κι όλο, να κάνει στις μεταγραφές. Κι ας γνωρίζει εδώ και μήνες τις ανάγκες της, όπως και το ύψος του ποσού που μπορεί ή δεν μπορεί να διαθέσει.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό που κάνει αυτή την εποχή. Η ΑΕΚ παραμένει αδιόρθωτη, αδιάβαστη από τα μαθήματα που της έδωσαν τα προηγούμενα παθήματά της. Κυκλοφορεί στα γήπεδα με τους ίδιους, ακατάλληλους για πρωταθλητισμό ποδοσφαιριστές και τραβάει όσα τραβούσε στη διάρκεια των προηγούμενων 2 ετών. Ο Χιμένεθ έχει γίνει, στα μάτια των ποδοσφαιριστών, σαν τον βοσκό του ανέκδοτου. Απειλεί κάθε τρεις και λίγο ότι «θα σας αλλάξω με παίκτες από την ακαδημία» και δεν το κάνει. Κυρίως, όπως φαίνεται, επειδή δεν εμπιστεύεται τα νεότερα παιδιά που υπάρχουν στην ΑΕΚ. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους χαμηλών προδιαγραφών ποδοσφαιριστές που βρήκε στο κακοφτιαγμένο ρόστερ, με συνέπεια, όπως είναι φυσιολογικό, να μην καταφέρνει να βελτιώσει την ΑΕΚ.

Αυτή η ξεγυρισμένη τεσσάρα που της έριξε χθες ο Ολυμπιακός Βόλου είναι ακόμη ένα χαστούκι που της κοκκινίζει το μάγουλο. Το κακό όμως είναι ότι η ΑΕΚ δεν έβαλε μυαλό ούτε στις προηγούμενες φορές που τη χαστούκισαν υποδεέστεροι αντίπαλοι. Η ΑΕΚ φτάνει τον παρατηρητή να αναρωτιέται τι θα της μείνει το ερχόμενο καλοκαίρι, διότι δεν καταφέρνει να κάνει ούτε μισό βήμα προς τα εμπρός. Δεν αποκτά παίκτες, δεν αναδεικνύει παίκτες, δεν βελτιώνει παίκτες. Θα ξεκινήσει λοιπόν και πάλι τον Ιούνιο από το μηδέν. Ναι, αλλά τότε γιατί πήγε και ψώνισε έναν τόσο ακριβό προπονητή; Γιατί δεν έβαζε στον πάγκο έναν ντόπιο, φτηνό, δικό της παιδί. Να γλίτωνε τα χρήματα, να μην ταλαιπωρούσε και τον Χιμένεθ και να μη ρίσκαρε να τον κάψει;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο πρέπει να της συμβεί της ΑΕΚ για να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αρχίσει να λέει στον εαυτό της την αλήθεια. Αν δεν έχει λεφτά, επειδή δεν της βάζουν οι μέτοχοί της, ας πάει να πάρει παιδιά 20χρονα των 100 χιλιάδων ευρώ. Τουλάχιστον αυτά θα έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν, να αποκτήσουν υπεραξία και να προσφέρουν στην ΑΕΚ πολύ περισσότερα από αυτά που (δεν) της προσφέρουν αυτά τα ταλαίπωρα παιδιά που φορούν αυτή την εποχή τη φανέλα της.

Κάντε μια σύγκριση στο κόστος κατασκευής αυτού του Ολυμπιακού Βόλου και αυτής της ΑΕΚ και βγάλτε συμπέρασμα. Αυτοί που έφτιαξαν αυτήν την ΑΕΚ έκαναν ολέθρια σφάλματα. Και το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι ακόμη δείχνουν να μην τα καταλαβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: